מרכז תרבות לעדה הדרוזית בישראל אבו סנאן
key facts
- מרכז אזרחי לעדה הדרוזית- קומפלקס בשטח כ-30,000 מ"ר, ממוקם בגליל, בכפר אבו סנאן. כולל : מרכז תרבות מדעים ואומנויות – מוזיאון לתרבות ולמורשת הדרוזית, כיתות למצוינות לימודית בתחומי האומנויות והמדעים, מרכז כנסים ותערוכות, בית משפט לעדה הדרוזית, משכנות למורים ואנשי רוח, אולמות אירועים, בית קפה אודיטוריום ראשי ואולם משני, ואמפי לפעילויות חוץ.
- המבנה ממוקם על גבעה הצופה לכפר, ומשדר בהיקפו ובאפיוניו הירוקים בעלי הנראות את החוזק והיציבות לצד החדשנות והעדכניות של העדה.
- אלמנטים ירוקים משמעותיים בפרויקט : אוורור וקירור פאסיבי, הטמעת מערכת הצללה חיצונית וזיגוג Low-E למניעת קרינת שמש ישירה והחדרת תאורה טבעית, יישום מערכת בקרת מבנה המתקשרת עם חיישני נוכחות ותאורה, מעטפת בעלת בידוד תרמי גבוה, השהיית מי נגר וגג ירוק רב תפקודי החוסך בכ-30% מאובדן האנרגיה של הבניין.
אחוז חסכון באנרגיה
מ"ר
פרטי הפרויקט
מיקום: אבו סנאן
אדריכל: שלמה גרטנר אדריכלים
יזם: שאקי קשקוש
פעילות וואווא : מועמד להסמכה – LEED NC
קטגוריית בינוי : שימוש מעורב - קומלפקס ציבורי ובית ספר
אתגרים
פרויקט בעל מגוון רחב מאוד של דפוסי פעילות ופונקציות תפעוליות הן באופיים והן בשעות הפעילות.
על הפתרונות הנבחרים לשמש את כל הפונקציות הנ"ל שלפעמים סותרים אחד את השני בהקשרים של תאורה טבעית , אוורור וקשר לנוף, אקוסטיקה ועוד.
ייעול עלויות תפעול ותחזוקה – המבנה ממומן ע"י תורם , כאשר התפעול ברובו אמור להיות מבוסס על הפעילות השוטפת בו, ועל כן יש צורך לייעל ולצמצם את עלויות התפעול והתחזוקה ככל האפשר.
איזון בין דרישות הלקוח לחזות הפרויקט לבין הקונטקסט התרבותי גיאוגרפי של העדה.
ניצול התנאים הסביבתיים של הפרויקט - הקשר לנוף המדהים והרוחות הינם אלמנטים בעלי נוכחות משמעותית ומכאן בעלי חשיבות מרבית לניצולם בתנאים הייחודיים של האתר.
ערך מוסף
- הטמעת פתרונות ירוקים מתקדמים שהובילו ליעילות אנרגטית גבוהה ולחסכון באנרגיה.
- החדרת התודעה לתכנון מקיים עדכני לאזורים המרוחקים ממרכזי הערים הגדולות, במיוחד כפרים כ-אבו סנאן, בו הקהילה מסורתית בעיקרה, מהווה סוג של אקט בעל משמעות חינוכית פורצת דרך. ובעצם תכנון הפרויקט לעמידה בסטנדרט בינלאומי גבוה (LEED Gold) , מקדמת את תחושת הגאווה והשגיות שלהעדה הדרוזית , בקרב הקהילה הבינלאומית והמקומית.
- דו שיח עם האדריכל באשר לאופטימיזציית התכנון המאפשרת ניצול מקסימלי של האטריום לאוורור ותאורה טבעית לחלק גדול של חללי המבנה שיפר את התכנון הסופי.