מעונות הסטודנטים אוניברסיטת בן גוריון בנגב
key facts
זוכה תחרות אדריכלית בשנת 2015 יכלול 900 חדרים סה"כ לסטודנטים של האוניברסיטה הדרומית, בבניינים שיתנשאו ל-5 קומות. הפרויקט מתוכנן לעמוד ברמה 2 כוכבים במסגרת התקן הישראלי לבניה ירוקה.
מעונות הסטודנטים של אוניברסיטת בן גוריון ממוקמים בבאר שבע בתפר בין שכונות המגורים לקמפוס החדש ומהווים גשר בין העיר לאוניברסיטה.
הטיפולוגיה של הפרויקט הושפעה מהטיפולוגיה של הקסבות – מתחם המגורים הצפופים באזורים מדבריים דוגמת תימן , ערב הסעודית וכו, המייצרות מיקרו אקלים אופטימלי ללא שימוש באמצעים מכניים. מבני המעונות פרוסים בתכסית צפופה "בנית שטיח" – מבנים נמוכים יחסית בני 5 עד 6 קומות, המחוברים באופן חלקי ומייצרים מעברים וחצרות פנימיות מוצלים ומוגנים אקלימית וחללי חוץ ומגדירים קהילה.
שימוש בגגות ירוקים: שימוש בחזית החמישית ליישום גגות ירוקים, מפצה על הבניה הצפופה ומייצר אזורים מגוננים ואזורי שהיה חשופים לשמש לפעילות חוץ לדיירי הקמפוס. תפקידים נוספים של הגגות הירוקים הינם: בידוד תרמי המונע הפסדי קור חום והשהית מי הנגר במקרי הגשם הקיצוניים הטיפוסיים באזור
מיליון ₪ -היקף הפרויקט
מקום ראשון בתחרות אדריכלית
פרטי הפרויקט
זוכה תחרות אדריכלית
מיקום: באר שבע
אדריכל : בר אוריין אדריכלים בשיתוף עם שורץ בסנוסווף אדריכלים בוני ערים בע"מ
יזם: אוניברסיטת בן גוריון
פעילות וואווא : ייעוץ לאדריכלות ירוקה וסימולציות
קטגוריית בינוי : מגורים
האתגרים
האתגר המרכזי בפרויקט הינו ההתמודדות עם תנאי אקלים המדברי קיצוני -ימים חמים מאד עם לחות נמוכה, ולילות קרים במיוחד.
ערך מוסף
אלמנטים ירוקים רבים הוטמעו בתכנון הסופי, ביניהם: הכנסת תאורה טבעית מרבית תוך מניעת סנוור גם בקומות התחתונות, אוורור טבעי משופר במבנים – אוורור מפולש בכוון הרוח האופטימלית, בידוד תרמי מעולה , התקנת מערכת בקרת מבנה ובית חכם , צמצום אפקט אי החם העירוני על יד חומרי ריצוף וחיפוי בהירים, בשילוב ריצוף דקים מעץ, בריכות מים בפיתוח וגגות ירוקים, כמו כן , בגגות המבנים שאינם גגות ירוקים מותקנות מערכות פוטווולטאיות (P.V.) העשויות לספק אחוז ניכר מצריכת האנרגיה האזורים הציבוריים והמבנים.
ההצטרפות של WAWA לפרויקט נעשתה בשלב מאוחר יחסית, אך למרות זאת ובשיתוף פעולה עם אדריכלי הפרויקט הוטמעו בזמן קצר תפיסות האדריכלות הירוקה בהרבה אספקטים בינויים, וכל זאת לאחר ביצוע סימולציות שונות לניתוח רוחות, שמש ואנרגיה הבוחנות את יעילות הפתרונות.
תכנון הוליסטי המטמיע בתכנון את תפיסות התכנון המקיים (ירוק, בר-קיימא) מייצרת תחושה של תכנון אופטימלי המכיל מעבר למבנה גם את ההתייחסות לקהילה, לסביבה ולתרבות וכנראה מייצר תחושה אינטואיטיבית שהפרויקט הוא נכון – אנו מאמינים שתהליך זה שיפר בכך את הסיכויים לזכייה בתחרות.