שכונה כא, תמ"ל 1007 שוהם
key facts
שכונה כ"א הינה השכונה האחרונה בשוהם, והשכונה הגדולה ביותר בעיר.
השכונה מונה כ- 1500 יח"ד ועוד תמהיל שימושים כנדרש : מבני חינוך וציבור, מסחר ותעסוקה , מרכז ספורט גדול ועוד.
מבני המגורים רובם נמוכים 3 עד 6 קומות ומגוונים וכוללים 30% דירות להשכרה, 200 יח"ד לדיור מיוחד, מאות דירות קטנות המתאימות לזוגות צעירים ועוד.
בפרויקט זה הטמענו לאורך כל תהליך התכנון את התפיסה של עירוניות בת קיימא: שכונה ירוקה בעלת יכולת לשמר ולייעל את השימוש באנרגיה ובמים תוך שמירה על ערכי הטבע ויצירת מרכז שכונתי המאופיין ברחובות פעילים, חזיתות מסחריות, הצללת עצים, איוורור טבעי ואלמנטים ירוקים נוספים המייצרים יחד מערך חיים ייחודי ומקיים לתושבים.
דונם
יח"ד
פרטי הפרויקט
מיקום דרום מזרח שוהם, בין רצועות ירוקות לכבישים 444 ו-453, והנחלים בית עריף ונבלט.
אדריכל מירון כהן דודי טולקובסקי אדריכלים ומתכנני ערים
יזם: המועצה המקומית שוהם
פעילות וואווא : ייעוץ לאדריכלות ירוקה, סימולציית רוחות ממוחשבת, סימולציית הצללות, תאורה טבעית ותכנון פרמטרי
קטגוריית בינוי : שכונה הכוללת מגורים, מסחר, משרדים ומבני ציבור.
האתגרים
המזמין, מועצה מקומית שוהם, התוותה יעד שהשכונה כמכלול תבנה כשכונה ירוקה: בניה מקיימת, המשמרת משאבים והמייעלת את השימוש באנרגיה ואת השימוש במים, לצד הפחתת פליטות אוויר מזהמות ותוצרי פסולת, בשלב הבניה ולאורך חיי המתחם.
אנו ריכזנו את המהלך להשגת יעד זה והרחבתו לכוון תפיסת העירוניות בת הקיימא, וזאת בראיה רחבה הנסמכת על העקרונות העדכניים והמובילים בעולם באשר לתכנון אורבני בר קיימא, ובתוך כך התייחסות לתקן האמריקני הבינלאומי LEED ND ( Neighborhood Development) ול "שכונה 360" - כלי המדידה לתכנון בר קיימא של שכונות המפותח על ידי המועצה לבניה ירוקה ומשרד הבינוי והשיכון, אשר מגדיר את הכוון העתידי של בינוי ערים בר קיימא בארץ.
השכונה הממוקמת בדרום שוהם בין 3 כבישים מתחברת לישוב הקיים רק מצפונה, דרך נחל בית עריף.
על מנת ליצור קישוריות מירבית, הדרכים הראשיות בתכנית ממשיכות ומתחברות למתחם הבנוי מצפון בכל מיקום אפשרי, ובנוסף מתוכנן גשר להולכי רגל ורוכבי אופניים מעך ואדי עריף, המחבר את הפארק ומרכז השכונה עם שהם הותיקה.
היות ומבני השכונה שיוקמו בהמשך יידרשו לעמוד בדרישות "האוגדן הירוק" של עיריית שוהם, הרי הפתרונות והדרישות שבתכנון התב"ע באו גם על מנת להקל על העמידה של המבנים בדרישות הבניה הירוקה .
ערך מוסף
היעד של עירוניות בת קיימא מושג במגוון אמצעים, ובתוך כך יצירת מרכז שכונתי המאופיין ברחובות פעילים
(LIVALE STREETS) על מכלול המרכיבים שלהם – מדרכות רחבות ורציפות, ריהוט רחוב עשיר, חזיתות מסחריות רציפות עם הצללות בארקדות , מסלולי אופניים, חניות מקבילות, רחבות לפעילות חוץ, הצללות עצים, ועוד.
ערוב שימושים הכולל מגורים, תעסוקה מסחר, מגוון סוגי דיור ועוד.
הפארק הלינארי שבצפון השכונה – "נחל בית עריף" מתרחב וחודר ללב השכונה ונושק לרחוב הראשי. אזור זה בפארק מתאפיין בפיתוח אינטנסיבי המייצר פעילויות חוץ ופנאי מגוונות לתושבים - ספורט, אמפי למופעי חוץ, בית קפה וכו. ומכניס את ערכי הטבע ללב השכונה.
המיקום – מול המרכז המסחרי הראשי בקומת הקרקע ופרויקט המגורים המיוחד שעליו , מייצר מערך יחודי של פעילות עירונית תוססת עם גישה מיידית לטבע אינטנסיבי. במצב זה מתרחשת סימביוזה בין פעילויות שונות לכאורה – אך המשלימות זו את זו: חווית הפעילות העירונית ברחוב מסחרי ראשי לצד פעילות הספורט והפנאי בטבע.
מיקומו של מבנה הדיור המיוחד – הבית אבות, ממקם את בני גיל הזהב בלב הפעילות העירונית, התוססת, המעניינת ולא דוחק אותם כבמרבית המקרים לשוליים ירוקים ומבודדים. שוליים פיסיים וחברתיים.
להלן מקצת מהמרכיבים בתכנון בר הקיימא של השכונה :
רשת עירונית צפופה
רשת רחובות עם מבננים קטנים, המייצרים צמתים רבים ליחידת שטח, ובכך מגוונים ומקצרים את מסלולי התנועה הן המוטורית והן של הולכי רגל ורכבי אופניים. ריבוי הצמתים מאפשר גם הגדרות שונות של המרחב הציבורי ומיקומים לפעילות ייחודית – מסחרית, מבני ציבור קטנים וכו.
שימוש יעיל במבני הציבור
התכנון מאפשר שימוש יעיל של הקהילה במבני הציבור - אולמות ומגרשי ספורט בתי הספר , כיתות לחוגים וקורסים וכו לאחר שעות הפעילות – וזאת על ידי מיקום פונקציות אלו באופן המאפשר בקרה נוחה, חיבור לרשת האופניים, וחניה סמוכה.
< style="text-align: right;">אפיון המבנים בבינוי>סכמות טיפוסי המבנים שבתכנית הבינוי מתבססת על איזון אופטימלי בין 2 כוונים:
קומפקטיות מרבית - יחס קירות מעטפת / רצפה נמוך כל הניתן ואוורור טבעי מפולש – כמה שיותר חדרים עם שני כווני אויר.
תאורה מלאכותית
בשטחים הציבוריים - הימנעות מזיהום אורי על ידי שימוש בגופי תאורה המאירים כלפי מטה ((cutoff, וללא הארה לכיוון השמיים.
תאורת הרחובות : מתוכננת תאורה חסכונית באנרגיה מבוססת LED
הצללות
- ברחובות ובשבילי הולכי הרגל מתוכננת נטיעת עצים בעלי צל רחב כל 8 מ.
- בשצ"פים - סה"כ השטחים המוצלים על ידי עצים והצללות מבניות - 40% מהשטח.
חשיפה לשמש
השטח הפתוח מאפשר חשיפה של 30% לשמש ישירה במשך שעתיים לפחות ב- 21.12
כווניות הגריד מאפשרת את ניצול הרוחות במרחב ציבורי בעונות הקיץ ועונות המעבר לשיפור המיקרואקלים. אלמנטים בנויים ועצים ממתנים את הרוחות חזקות ובלתי רצויות בעיקר בעונת החורף וזאת באזורי פעילות החוץ האינטנסיבית – המסחר, השצ"פים ורחבות החוץ של מבני הציבור.
הקרקע באזור המתחם מאופיינת כקרקע חרסיתית, מי הנגר יוזרמו למערכת הניקוז העירונית, אך ע"מ להוריד עומסים ממערכת הניקוז בזמן אירוע גשם, יש ננקטו בתכנון פתרונות השהייה המשחררים את המים באופן מתון, כאשר חלק מהם מופנים לצרכי השקיית השטחים הפתוחים.
חומרים ממוחזרים בפיתוח – מתוכנן שימוש בחומרים ממוחזרים כמו מצעים ממוחזרים, ספסלים בעלי תכולת חומר ממוחזר ועוד.
לשיפור המיקרואקלים והורדת אפקט אי החם העירוני מתוכנן שימוש בחומרים בעלי רמות SRI גבוהות במעטפת הבניין כולל גגות ובשטחי הפיתוח. (SRI – מקדם החזר סולארי הינו מידת היכולת של משטח כלשהו להישאר צונן ביחס לטמפרטורת הסביבה)
כחלק מתפיסת העירוניות החדשה השמה את הולך הרגל ורוכב האופניים במרכז ננקטו צעדים תכנוניים אבים ובתוכם:
אמצעים למיתון מהירות של הרכב המוטורי ברחובות השכונה.
רשת שבילי אופנים יעילה נוחה בטוחה ורציפה – הן ברחובות והן במסלולים מקבילים ובשצ"פים, המייצרת גישה בין מבני המגורים למבני הציבור ולאזורי הפעילות האינטנסיבית שבמרחב הציבורי.
חניות לאופניים מתוכננות באזורי הפעילות הציבורית ובתוך כך המרכז המסחרי ומבני הציבור והחינוך– עם מתקן להעמדה, לקשירה ובמקום גלוי הנראה על ידי הולכי הרגל.
חניות
שטחי חנייה על-קרקעיים: מוצלים ע"י עצים רחבי צמרת ו/או התקני צל ייעודיים. מגרשים המיועדים למספר רב של כלי רכב יהיו מפוצלים באמצעות גינון ועצים כך שלא יהיה שטח רציף המיועד לשרת יותר מ 20- כלי רכב.
צמחיה
הצמחייה בשטחים פתוחים מתוכננת תוך שימת דגש על התאמה לאקלים (יובש, חום, קרינה אינטנסיבית וכד'), ולנתוני הקרקע (מליחות, חומציות).
השצ"פים המרכזיים בשכונה כוללים שילוב פתרונות הצללה ליצירת אזורים מוצלים באמצעות עצים רחבי צמרת, פרגולות, סוככים וכיו"ב. ספסלים ומקומות ישיבה אחרים בשצ"פים יהיו מוצלים.